PARTYINFO

 

LUSINE

Datum konání:
15.04.2010 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - NoD
Live:
Lusine, Fieldhead
Popis:
vstup 220/280 czk
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Lusine: "Otravuje mě, že lidé neberou pop vážně"
Již ve čtvrtek se v prostoru NOD nad klubem Roxy představí americký projekt Lusine. Proč si změnil název, jak je to s tím popem a jak se těší do Prahy? Ptala se Nika 77.
 
Ahoj Jeffe, za pár dní budeš vystupovat v Praze. Bude to pro tebe první návštěva tohoto města?

Ano a moc se na to těším. Akorát bych si přál mít víc času.



Co si představíš, když se řekne Praha nebo Česká Republika? Tohle je možná trochu hloupá otázka, ale sama znám několik lidí z USA, kteří nevědí například ani to, kde se tahle země nachází.

Já jsem byl v České republice před pár měsíci a to v Brně. Nevím přesně, co jsem si představoval, ale bylo to celkem pěkné město a myslím, že tak nějak podobně jsem to očekával.

Proč Lusine a co to vlastně znamená? Jestli si dobře vzpomínám, tak tvůj debut v roce 1999 byl pod názvem L'usine a poté už jen Lusine bez apostrofu.

Ano, začínal jsem s francouzskou verzí Továrna, ale záhy na to jsme vyhodili ten apostrof  kvůli jednoduššímu vedení v katalogu labelu Ghostly International.

Od vydání tvého debutového alba se stejným názvem L'usine jsi udělal velkou spoustu různorodé a pestré muziky včetně remixů. Přesto je tvoje poslední album z minulého roku s názvem A Certain Distance trochu jiné. Rozhodně není tak deep. Jaký na to máš názor a jak to vnímáš ty sám?

Myslím, že je trochu míň abstraktní, ale to vnímám jako přirozený vývoj. Někteří lidé slyší mojí tvorbu z minulých let a pak jim pochopitelně, ve srovnání s novým albem, přijdou ty odlišnosti více než zřejmé. Pro mě to je ale mnohem víc o stalém vývoji. A hudebně jsem se začal víc zajímat o verše a refrénní strukturu s jasným vokálem, než o typický elektronický postup s abstraktními vokálními fragmenty. Myslím, že je zde co prozkoumávat, což moc lidí nedělá, přestože existuje celkem dost experimentální elektronické hudby.

Do recenze zmiňovaného alba A Certain Distance jsem napsala, že bych byla opravdu šťastná, když by každý pop zněl jako tohle. Ale možná to pro tebe může být i urážka, spojovat tvou hudbu s popem...

Není. Beru to jako kompliment, protože mám pop music rád. Jsem už otrávený z toho, jak lidé neberou pop music vážně nebo řeší co a jak by se s tím dalo udělat. Tvoje reakce je vlastně to, čeho se snažím dosáhnout.

No každopádně to je velmi pěkné album a skladbu s názvem Dvě tečky či body  (originální název je Two Dots) lidé v České Republice často slýchávají z rádia. Proč ale dvě tečky a ne třeba tři?

To je Vilji (pozn.Vilja Larjosto je zpěvačka v této skladbě) text, takže by nejlépe odpověděla sama. Ta idea však je v geometrickém znázornění milostného trojúhelníku. Jsou-li dva body, v tomto případě lidé, spojeny dohromady a další bod, člověk, do toho vstoupí, aby toto spojení změnil nebo narušil, kdo je za to zodpovědný?

Vím, že děláš také hudbu k filmům. Musí to být zajímavá práce. Koukat se na různé obrazy, záběry a přemýšlet o hudbě, která by je učinila ještě více intenzivními, sugestivními, a nebo jen hledat ten správný zvukový podklad pro určité scény. Mě by ale zajímala opačná situace. Jaké obrazy, záběry nebo scény vidíš ty sám, když posloucháš či tvoříš svojí vlastní hudbu? Jaký žánr?

No, často myslím na to jak hraju v klubu plném tančících lidí, nebo vzpomínám na své minulé vztahy, či vztahy které doufám budu mít a to mě inspiruje. Myslím, že tohle je mi také inspirací při tvorbě filmové hudby, k výběru hudby hodící se k dané situaci pro mě samotného.

Máš nějakou speciální projekci pro svoje vystoupení a budeme mít šanci ji vidět tady v Praze?

Myslím, že budou pouštět video k Two Dots, které dělala Britta Johnson, ale jinak vůbec netuším, co dalšího se na plátně bude hýbat...

O.K. Děkuji moc za tvoje odpovědi a čas. Těším se a myslím, že rozhodně nejsem sama, slyšet tě naživo ve čtvrtek 15.4.

Děkuji!
 
Americký projekt Lusine po Brně také v Praze

Reporty

 
Druhý report z Fieldhead & Lusine Report z vystoupení Lusine a Fieldhead od Myclicka
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016